Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 
Foto: Martin Bildstein copyright

De gemeenteraad en districtsbouwmeester geven het groene licht voor de gebieden die zijn verwoest door de brand in het Europa-Park in Rust. En ook in de buurt kunnen de graafmachines starten voor een nieuw hotelgebouw.

De reconstructie van het Scandinavische themagebied en de piraten van Batavia, die vorig jaar mei zijn afgebrand, kan nu snel worden uitgevoerd. Het bouwcomité van Rust en de gemeenteraad aanvaarde op maandag verschillende gedetailleerde bouwaanvragen, en ook het districtsbestuursbureau kondigde dinsdag via een persbericht aan dat de districtbouwautoriteit het groene licht gaf voor de volledige reconstructie.

In het districtsbureau was speciaal een zogenaamde 'task force' om de vele administratieve beslissingen voor de herstellingen te bundelen en nieuwe gebouwen te bouwen, zegt het in het persbericht van de Offenburg Authority. De leiding was in handen van Michael Loritz, plaatsvervanger voor infrastructuren in het districtskantoor. Vooral met het complexe brandbeveiligingsprobleem waren er veel discussies tussen de planners, districtbrandweerchef Bernhard Frei en het bouwvergunningkantoor. "Daarbij is een brandbeveiligingsconcept ontwikkeld dat de parkgasten de best mogelijke bescherming biedt", zegt Loritz in het persbericht.

Replica met gearchiveerde plannen

Het Scandinavische gebied beslaat ongeveer 5000 vierkante meter. Naast restaurants, cafés, diverse winkels, opslagruimtes en een technisch centrum, is de restauratie van de "Pirates of Batavia" -rit gepland voor de tweede bouwfase. Zowel het Scandinavische themagebied als de Batavia-piraten zullen worden herbouwd volgens de gearchiveerde plannen van Ulrich Damrau, die wordt beschouwd als de architect van het Europese thematische concept in Europa-Park en stierf in 2007. Alleen de schilderachtige voorstelling van de Batavia-piraten, waar het gaat om een stadsbrand, is er niet langer in de nieuwe rit opgenomen.

Ook in de directe omgeving van Europa-Park zullen de graafmachines binnenkort aan het werken zijn. In de Jakob-Schneider-Straße zal een ander hotel met 105 kamers en een ondergrondse parkeergarage worden gebouwd. De klant is SHS-Projektbau van Kenzingen, die sinds 2016 bezig is met de implementatie van het project. In de eerste bouwaanvraag werd in eerste instantie verwezen naar een hotel als een enkel gebouw met een lengte van 100 meter en 117 kamers.

De hotelbouw zal nu kleiner zijn

Hoewel de juridische situatie dit toestond, had de raad een voorbehoud vanwege de massieve structuur en vroeg aanvankelijk een aanpassing vab het bouwterrein, dat in maart 2017 werd opgeheven. In plaats van het massieve individuele gebouw zijn er twee individuele gebouwen gepland, elk ongeveer 50 meter lang, die verbonden zijn door een ondergrondse parkeergarage. Een nieuw ontwerp dat in april 2018 werd ingediend, is opnieuw herzien en wordt nu voorgelegd aan de bouwcommissie.

Achter SHS bevinden zich de drie algemeen directeuren Bernhard Haltermann , Christoph en Stephan Schmidt met de bedrijven Logo Wohn- und Gewerbebau en Schmidt Projektentwicklung. Het trio houdt zich bezig met de conceptie, planning en realisatie van hotel, residentieel en commercieel onroerend goed. Het bedrijf "tophotel consultans" uit Baden-Baden kreeg de opdracht om het gebouw op de markt te brengen. De exploitatie van het hotel is overgenomen door de hotelgroep "tristar GmbH" uit Berlijn, die het lifestyle-merk Moxy van de internationale Marriott Group naar Rust brengt.

De sloop van de nog steeds staande op het terrein commerciële gebouw en de daaropvolgende nieuwbouw zal binnenkort worden gestart, zei directeur Bernhard Haltermann. De opening is gepland voor 2021.

Bron: badische-zeitung